Thursday, 21 July 2011

Flying low at March AFB Museum

In Riverside is de March Airforce Base, en daarnaast het March Airforce Base Museum. Daar hebben ze enkele ongeveer zeventig oude vliegtuigen van de US Army Forces tentoongesteld. In de airconditioned Hangar hebben ze vooral de historie weergegeven, met vliegtuig(modellen) uit WW1 en WW2. Buiten staan tientallen echte vliegtuigen, vooral uit WW2, en de Vietnam-oorlog, maar ook een Mig Lane. Het museum wordt bijna helemaal gerund door Volunteers (vrijwilligers); de verkoop van kaartjes en souvernirs, de rondleidingen, maar ook de restauraties worden door deskundige Volunteers gedaan. Brian, een van hen, nodigde ons uit om acher het hek te komen kijken naar Super Fortress die hij aan het schuren was. Nog zo'n zes tot acht maanden schuren, dan een tijdje verven met een roller en het vliegtuig zag er weer precies zo uit als in zijn leger-tijd. Daarna zou hij zich bezig gaan houden met "detailing¨van de motor, ook al zal het vliegtuig dit museum hoogstwaarschijnlijk nooit meer verlaten omdat de landingsbaan verboden gebied is voor anderen dan operationele militaire vliegtuigen.
Direct naast het museum was dan ook de start- en landingsbaan van het leger. Het was vandaag oefendag voor de 'doorstart"(landen en gelijk weer optrekken); we hebben genoeglijk ettelijke doorstarts van grote C17 transportvliegtuigen en tankers zitten bekijken op de tribune die het museum, speciaal met dit doel, hiervoor had neergezet.
Ons afscheidsetentje in Riverside was in de Old Spaghetti Factory; inderdaad wel een heel oud gebouw, maar niet een fabriek maar een fruit-opslagloods. Daarna nog een rondje Riverside Downtown gewandeld, waar Rejane tot haar verdriet constateerde dat alles (horeca enz) om 21.00 sluit. Het is dus wel een grote stad in km2, maar gedraagt zich verder toch nog een beetje als een dorp.


See more pictures