Wednesday, 19 September 2007

Chillen in Chillagoe

19 september 2007
Australië Australië, Chillagoe

Chillen in Chillagoe

Howya goin',
Iedereen klaagt een beetje over het weer hier. Vorige week was er bewolking, maar nu is het weer een graad of 35. Te vroeg, te heet zegt men. We ziten sinds gisteren in Chillagoe. Een vreemd oord hoor. Er wonen 200 mensen en verder wordt de bevolking aangevuld met een paar toeristen die de grotten komen bekijken en een heleboel werkmannen die in mijnen of aan wegen werken. Ze zijn hier bezig om een aantal Tungsten en Wolfram mijnen opnieuw te gaan gebruiken.
Ook ligt vanaf hier een 570km lange weg met niks eraan, waar de roadtrains overheen naar afgelegen oorden rijden. Vooral mooi in het donker, met veel lampen en lampjes.
Toen we vandaag terugkwamen op de camping stonden er een stuk of twintig tentjes om onze tenten heen. En terwijl we met het eten bezig waren kwamen er twee shoolbussen met kinderen: het is de laatste schoolweek, dus de school in Atherton komt hier op schoolkamp. De werkmannen gaan vroeg naar bed, maar staan 's ochtends om 6 uur al te gezellig debatteren. De werkmannen hebben vanavond ook diep geschokt naar het kindergeweld staan staren.

Gisteren zijn we vanuit Dimbulah, via (ruine van) EmuFord naar Chillagoe gereden. Het was wel goed dat we niet echt op zoek waren naar de Emuford Batteries. Op de verharde weg stond een groot bord erheen, maar 30 km de zasandweg af stond er een groot bord: Emuford Batteries, Keep out! We konden wel de oude stoomketels en meer oud ijzer zien staan. De weg naar Chillagoe, de Wheelbarrow track is een prachtige weg. Afwisselend asfalt en rood, geel en grijs zand.
We camperen bij het roadhouse. Daar hebben we getankt en een paar keer gegeten. Ook zit ik daar nu te internetten. De service is er ietwat terughoudend zal ik maar zeggen. Gisteren hebben we de "smelters" bekeken. De ruine van een grote koperertssmelterij. Het is een "drive through museum", war je dus met de auto doorheen rijdt!
Vandaag hebben we drie grot-excursies gedaan. We kregen driemaal dezelfde gids omdat er maar vijf rangers hier zijn die om de beurt een week rondleiden.
De eerste twee grotten( Donna Cave en Strezzki cave) waren wel mooi, maar netjes met lakmpjes verlicht. Bij de derde kregen we lampjes uitgereikt en was er helemaal verder geen lampje. Wel waren er grotten die licht van buiten kregen. Heel apart. Er groeiden ook boomwortels in.
Morgen gaan we waarschijnlijk over een 100 km lange zandweg naar het zuiden rijden om naar de "Lavatubes te gaan kijken en dan weer via een "loop" (Ravenshoe,Atherton) terug naar Dimbulah. Daarna nog wat dagtochtjes, vermoedelijk naar Port Douglas( zijn we eerder per ongeluk voorbijgereden), Cairns en een excursie naar een Koffieplantage/branderij etc.
Ik denk dat we zaterdag weer in Dimbulah komen, maar dat hangt van de snelheid waarmee we rondgaan af.
Ik heb gisteren weer mijn fototoestel laten vallen en nu is er een knopje af. Hij doet het overigens nog steeds prima. Ik kan alleen niet meer zonder gereedschap de foto's bekijken.

No salties here!