Thursday 26 July 2012

From the Big Bend to Van Horn

Nadat Texas onafhankelijk was geworden, begonnen de Texanen zich te ontdoen van de Indianen. Om te voorkomen dat die paar Indianen die nog over waren, de wegen zouden aanvallen, kwam er een compagnie naar Stockton en bouwde daar rond 1880  Fort Stockton ter bescherming van de wegen en de reizigers. Enige tientallen jaren later was Fort Stockton belangrijker omdat het in het midden tussen San Antonio en El Paso lag, de ideale pleisterplaats dus. Vandaag de dag vonden we een aardig parkje met wat gebouwtjes; dat bleken de overblijfselen van het historische Fort Stockton te zijn. Verder heel veel motels en benzinestations.....

Vanuit Fort Stockton  via Alpine en Marathon verder naar het National Park Big Bend. Een heel groot park (past dus echt bij Texas) aan de Rio Grande; de rivier die de scheiding is tussen de USA en Mexico. De rivier is niet zo breed als zijn naam doet vermoeden, en als je op de oever staat, kun je  zo Mexico inkijken.Als het water lager staat, kun je op sommige plaatsen gewoon naar de overkant waden. We hadden een prachtig kampeerplekje:  een plek met een afdakje waaronder we konden zitten aan een picknick tafel en waar onze tent onder stond. Heerlijk tegen teveel zon, maar vooral  fijn bij  hevige regenbuien: wij (en tent) bleven droog. Elke avond kwamen er hertjes vlakbij onze tent grazen. Ze hielden ons strak in de gaten, maar zolang we niet teveel lawaai maakten, aten ze rustig verder.
Het is echt een prachtig park waar je heerlijk doorheen kunt cruisen (via zand- of asfaltweggetjes) en kunt genieten van waanzinnige (eenzame)uitzichten. Een van die weggetjes loopt langs de rivier; je wordt daar op alle stopplaatsjes gewaarschuwd dat het  illegaal is om iets van Mexicanen aan de kant van de weg te kopen en dat je , als je de rivier ingaat, niet over het midden mag komen. Bij een zo' n bordje zat dan ook een vriendelijke Mexicaan kunstwerkjes te verkopen.

Ook buiten het park hebben we de weg langs de rivier gevolgd, naar Presidio, een van de plaatsen waar je legaal met een grote brug de rivier kunt oversteken en Mexico kunt ingaan. De weg naar Presidio was fascinerend: geweldig landschap, echt woestijn met veel kalkachtige grond. We kwamen ook lags een oude filmset waar verschillende westerns zijn opgenomen. Er waren heel veel kleine watertjes (creeks) en als er regen viel, dan stond het water er ook gelijk hoog en over de weg. Vandaag was het allemaal droog, en zagen we alleen maar de witte sporen van het kalkwater op de weg.
Presidio zelf was klein en nogal verlaten, veel lege en ingestorte gebouwen. Zo te zien de stad aan de overkant van de grens groter.
En nu zijn we, via Marfa en Valencia in Van Horn aangekomen. In 1999 zijn we bij ons eerste bezoek aan de USA met Jim en Margaret hier geweest, bij het  "Smokehouse restaurant & Automuseum" . Daar is nu niets anders meer  van over dan de paal met het uithangbord . Verder is dit een typsiche " Strip town" , langs de Interstate I10: veel winkeltjes, Truckstops, trucks en eethuisjes, een paar fastfoodrestaurants en motels, hoogst amusant en na de verlatenheid van Big Bend even wenen. Ook loopt de spoorbaan door het dorp, Beatrijs geniet van de kilometerslange treinen die een paar keer per uur langsdenderen, met minstens twee locomotieven voorop en wee achteraan.   

Bekijk hier meer nieuwe foto's